آزمایش A1C در حقیقت متوسط قند خون یک فرد را در طول 2 تا 3 ماه گذشته محاسبه خواهد کرد، انجمن دیابت آمریکا (ADA) جهت تشخیص دیابت نوع 1 و 2 همگان را توصیه به انجام این آزمایش کرده است. در حقیقت آزمایش A1C جهت نظارت بر روی برنامههای درمان دیابت مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش A1C و بررسی آن
آزمایش A1C در حقیقت چگونگی حفظ سطح قند خون بدن را نمایش خواهد داد؛ با انجام این تست، میزان درصد هموگلوبین قند در نمونه واحدهای خونی مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند. زمانی که گلوکز وارد خون شود آن را به یک پروتئین گلبول قرمز تحت عنوان هموگلوبین متصل خواهند کرد، در سطوح قند خون بالاتر هموگلوبینهای بیشتری محدود خواهند شد. تمامی گلبولهای قرمز چیزی در حدود 4 ماه زندگی خواهند کرد و در این مدت آزمایش A1C میتواند به صورت دقیق برآوردهایش را انجام دهد.
یک پزشک قبل از تایید وجود بیماری دیابت در یک فرد ابتدا آزمایش A1C را تجویز کرده تا بتواند نتیجه بهتری کسب کند. برخی از آزمایشهای اولیه A1C نیز به پزشک کمک خواهد کرد تا در پایان دوره مراجعات بتواند علت درستی را تشخیص دهد.
ارزیابی کاهش سطوح A1C
همراهان مجله پزشکی نت سلامت بر اساس بسیاری از مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که کاهش سطوح A1C میتواند به کاهش خطر و یا شدت عوارض دیابت کمک نماید. در دیابت نوع 1 این مشکل را میتوان به آسانی تحت کنترل در آورد اما در دیابت نوع 2 قضیه فرق کرده و جالب آنکه در هنگام کاهش علائم آن نیز مشکلاتی در بینایی و همچنین ایجاد درد در بدن نیز شکل خواهد گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات مشخص شده است که کنترل قند خون در اوایل بیماری میتواند عوارض قلبی و عروقی را تا حد زیادی کنترل کرده و یا کاهش دهد. تغییرات کوچک در سطوح A1C میتوانند اثرات و پیامدهای بزرگی را رقم بزنند. ADA یا همان سازمان مبارزه با دیابت اعلاکم کرده است که کنترل متعادل میزان قند خون میتواند عوارض این بیماری را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. بر اساس پیشنهاد این سازمان، افراد مبتلا به دیابت باید سطوح A1C خود را تا زیر 7 درصد حفظ نمایند. راه و روشهای بسیاری جهت کمک به کاهش و یا کنترل سطوح A1C با استفاده از ترکیب فعالیتهای بدنی و رژیم غذایی وجود دارند. راهنماییهای فیزیکی برای کاهش سطح A1C عبارتند از:
- برای اینکار نیاز به حداقل 150 دقیقه فعالیت ورزشی در هر هفته است، این میزان به حداقل 5 روزه هفته و هر روزه 30 دقیقه فعالیت اشاره دارد.
- تداخل با برنامههای درمانی و یا دارویی
- تنظیم و دستیابی به اهدافی همچون کاهش وزن
- پیگیری پیشرفت برای ایجاد انگیزه
- درگیر کردن برخی از افراد در نتایج تمرینات، تشویق آنان قطعا در روحیه شما تاثیر خواهد داشت
تقریبا تمامی مواد غذایی که دارای پروتئینهای مهم و مفیدی هستند از ماده قندی بیبهره نمیباشند. باید بدانید که مدیریت میزان مصرف شکر و حفظ یک رژیم سالم مهمترین کلید کاهش سطح A1C خواهد بود.
برخی از رژیمهای غذایی جهت کاهش سطح A1C
- ایجاد و مراقبت از یک برنامه غذایی سفت و سخت
- استفاده از مجلات غذا، دارو و ورزش
- گسترش غذاهای غنی کربوهیدرات در طول روز
- انتخاب غذاهای کمتر پردازش شده همچون غلات کامل، میوهها، سبزیجات، حبوبات و انواع آجیل
- مصرف یک رژیم غذایی متعادل با پروتئینهای سالمی همچون چربی و کربوهیدرات
- مراجعه به یک پزشک و یا متخصص تغذیه
یکی دیگر از نکات بسیار مهم شمارش و یا اطلاع از میزان کربوهیدرات مصارف غذاییتان خواهد بود. بر اساس توصیههای صورت گرفته توسط ADA یک فرد بزرگسال لازم است تا در هر وعده غذایی از 45 تا 60 گرم کربوهیدرات مصرف نماید، البته این موضوع بستگی به نیاز هر فرد دارد و قطعا افراد با یکدیگر تفاوت خواهند داشت.
معرفی غذاهایی که A1C کمتری دارند
غذاهایی که دیر هضم هستند، قطعا تاثیرات کند و ضعیفتری بر میزان قند خون خواهند داشت، برخی از غذاها نیز وجود دارند که بسیار سریع هضم شده و به راحتی میزان و سطح قند خون را کاهش خواهند داد. اکثر برنامههای مدیریت گلوکز خون، بر کنترل کربوهیدراتهای ناشی از مواد قندی تمرکز دارند. باید دقت کنید که مدیریت کربوهیدرات یکی از مهمترین کارها به حساب آمده و اکثر مردم نیازی به اجتناب از آن ندارند، زیرا آنها منابع اصلی سوخت بدن و مغز به شمار رفته و دارای مواد مغذی بسیار مهمی هستند. افرادی که مبتلا به دیابت هستند میتوانند با مدیریت مصرف کربوهیدرات بدون کوچکترین مشکلی از آن لذت ببرند، اما مصرف متعادل آن را باید جدی بدانند. کربوهیدرات در قند و نشاسته وجود داشته اما تفاوتهایی نیز با یکدیگر خواهند داشت، در نشاسته این مقادیر دیر هضم شده و به بدن وارد میشوند اما در قند به سرعت مراحل شکستهشدن و جذب را انجام خواهد داد، بنابراین افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف قند در مقادیر زیاد و یا حتی کم اجتناب نمایند، زیرا ممکن است در بعضی از گروهها دیابت نوع شدیدی وجود داشته باشد. یکی از مواد مغذی بسیار پیچیده فیبر نام دارد، این ماده در مدت زمانی طولانی شکسته شده و بدین ترتیب یک انرژی پایداری را تامین خواهد کرد. فیبر تاثیرات بسیار فراوانی نیز بر دستگاه گوارش خواهد داشت. برخی از انواع قندها در میوهها و سبزیجات و حتی محصولات لبنی کمچرب نیز یافت میشوند، قند مواد مغذی طبیعی بسیار بهتر از قند و شکرهای فرآوری شده میباشد. با اینکه تمامی میوه و سبزیجات دارای مقادیر قند طبیعی هستند اما برخی از آنها نسبت به سایرین مقادیر بیشتری را در اختیار دارند.
مواد غذایی حاوی قند پایین
- لیمو
- ریواس
- گواوا
- کیوی
- خربزه، تمشک و توت فرنگی
- نارنگی، نکتار و آلو
- زیتون
- آووکادو
- گریپفروت
- کلم بروکلی و گل کلم
- کاهو
- اسفناج
- خیار و کدو سبز
- گوجه فرنگی
- قارچ
- کرفس
لازم نیست که از میوه و سبزیجات با قند بالا دوری کنید، بلکه کافیست مصرف آنها را مدیریت نمایید زیرا ممکن است دارای مواد مغذی حیاتی باشند.
محصولات لبنی حاوی قند کم
به قندهای موجود در محصولات لبنی اصطلاحا لاکتوز گفته میشود، در این قسمت قصد داریم تا برخی از محصولات لبنی با قند کم را معرفی نماییم.
- ماست ساده
- پنیر خامهای
- نوشیدنیهای غیر شیرین
- غلات
یکی از بهترین مواد غذایی که دارای میزان قند کنترلشدهای هستند را میتوان غلات دانست. نان کامل، غلات، پاستا و برنج حاوی ویتامین B و E، مواد معدنی، اسیدهای چرب ضروری و فیبر میباشند. غلات و حبوبات سفید و یا فرآوری شده اغلب از مواد مغذی کم اما قند بیشتر برخوردار هستند. بهترین گزینههای این دسته از محصولات غذایی:
- آرد گندم
- گندم شکسته
- ذرت بو داده
- ذرت کامل
- برنج قهوهای
سبزیجات نشاستهای و حبوبات
محصولات زیادی در زمینه سبزیجات و حتی حبوبات وجود دارند که دارای مقادیر زیادی از نشاسته هستند و این مسئله تاثیرات بسیار خوبی بر روی سلامتی خواهد داشت.
- ذرت
- نخود سبز
- بلوط
- کدو حلوایی
- هویج
- نخود سیاه
- عدس
- لوبیای پخته شده
- سیبزمینی شیرین
- سیر
آیا شما این موارد را رعایت میکنید؟
منبع: https://www.netsalamat.ir
نت سلامت اخبار پزشکی, سلامت, زیبایی, موفقیت, روانشناسی


